Een ongeval! Wat kan ík doen? Nieuwe EHBO-cursus van start

Een ongeval!  Wat kan ík doen?

Nieuwe EHBO-cursus van start in Meijel

In januari 2023 gaat bij de EHBO-vereniging Meijel een EHBO-cursus van start. Daarin leer je precies wat je moet doen, of laten, bij de meest voorkomende ongevallen. De cursus wordt door een docent Eerste Hulp gegeven op maandag- en/of dinsdagavond. Om het oefenen zo ‘echt’ mogelijk te maken worden lotus-slachtoffers ingeschakeld.

Stel je voor: je zit met een vriend gezellig aan tafel te eten. Ineens verslikt je tafelgenoot zich. Het lijkt onschuldig, maar al gauw zie je paniek in zijn ogen. Zijn gezicht verandert langzaam van kleur en hij dreigt te stikken. Je moet in actie komen. Maar wat te doen? Moet je op zijn rug slaan? Of 112 bellen? Op zo’n moment kan kennis van EHBO een groot verschil maken, soms is het ‘t verschil tussen leven en dood.

Ook bij minder ernstige situaties is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om erger te voorkomen. Wat zijn de vijf belangrijke punten bij het verlenen van eerste hulp? Wat doe ik bij bewusteloosheid en hoe moet ik reanimeren? Wat te doen bij een ernstige bloeding, brandwond of een botbreuk? Hoe kan ik het beste een verband aanleggen en welk verbandrolletje moet ik gebruiken?

Reanimatie/AED

In de cursus komen onder andere verbandleer, reanimatie, AED-gebruik en de stabiele zijligging aan bod. Daarnaast leer je wat te doen bij bewusteloosheid, verslikking, onderkoeling, een beroerte, een snijwond of gekneusde enkel. Je leert tijdens de cursus ook hoe je een ongevalssituatie beoordeelt, hoe je zorgt voor veiligheid voor jezelf en het slachtoffer en hoe je de hulpdiensten inschakelt.

De cursus wordt gegeven volgens de richtlijnen van Het Oranje Kruis. De cursus bestaat uit 8 lessen, een proefexamen en wordt afgesloten met een praktijkexamen. Het examen wordt afgenomen door een examenteam van Het Oranje Kruis. Als je slaagt ben je in het bezit van het ‘Basis diploma EHBO’.

 

Meld je nu aan!

 

Laatste nieuws

Meer lezen ->