De tijd van het jaar: Processierups

De tijd van het jaar: "Processierups"

Het is opnieuw de tijd van de processierups. Ook in Meijel zijn verschillende plekken te vinden waar de rupsen zijn gespot bijvoorbeeld in het Simonshoekse bos waar verschillende bomen vol zitten met deze rups.

Processierupsen zijn de larven van een nachtvlinder die zijn eitjes in de winter in de eikenbomen legt. Deze eitjes komen met het warme weer tussen mei en juli vaak uit waardoor je nu overal rupsen ziet. De nesten zijn makkelijk te herkennen aan een grote wirwar van witte of grijze dunne draden met hierop de rupsen.

De kleine haartjes van deze rups zorgen voor verschillende klachten zoals rode gezwollen ogen, moeite met slikken, kortademigheid en vooral huiduitslag in de vorm van bultjes en rode huid.

Als je in contact zou komen met de processierups waardoor er huiduitslag plaats vind Probeer de haartjes er niet af te krassen! Pak een grote rol plakband of ducktape zodat je de haartjes doormiddel van de plak van je lichaam af kan halen. Vaak is de kleding ook in contact gekomen met de haartjes, doe deze zo snel mogelijk in de was bij 60 graden waardoor de haartjes verwijderd zullen worden.

Deze informatie is leerstof voor de cursus Basis-EHBO. Lijkt het jou leuk om een cursus te volgen en een volwaardig EHBO'er te zijn, klik hier.

Een processierups nest in een eikenboom, goed te zien zijn de kenbare witte grijze spinsels.
Een processierups nest in een eikenboom, goed te zien zijn de kenbare witte grijze spinsels.