Burgerhulp Verlening (AED-alert) =HARTSLAG NU

altEr worden er veel verschillende namen gebruikt voor de burger hulpverlening.  In Peel en Maas wordt burgerhulpverlening gebruikt. BHL=Burger Hulpverlening Limburg.

Landelijk wordt sinds enige tijd de vele iniatieven gebundeld onder de naam HARTSLAG NU.

Op www.hartslagnu.nl staan alle aangesloten organisaties. Ook kunt u zich via dezesite inschijven als vrijwilliger


EHBO-Meijel is een van de initiatiefnemers van dit project binnen Peel en Maas. Samen met andere instanties zijn wij lid van de werkgroep Burger Hulpverlening Peel en Maas.

 

bhl

Wat is Burger Hulpverlening?
Dit is een initiatief van de ambulancedienst samen met de meldkamer van alarmnummer 112. Mensen met een geldig reanimatiebewijs kunnen zich als deelnemer inschrijven. Ze staan dan geregistreerd als burgerhulpverlener (vrijwilliger) en kunnen via sms, gevraagd worden om te gaan helpen (=reanimeren) bij een slachtoffer met een (vermoedelijke) hartritmestoornis.

 

Hoe werkt het in de praktijk?
De meldkamer van de 112 alarmcentrale zal bij een melding van een ′mogelijke′ reanimatie, niet alleen twee ambulances naar de patiënt sturen, maar ook via sms ‘vrijwilligers’  oproepen om direct naar het slachtoffer te gaan en te beginnen met reanimatie Een andere groep ‘vrijwilligers’ krijgt een sms-je om een AED op te halen en daarmee direct naar het adres van het slachtoffer te gaan.


Mensen uit de buurt kunnen veel sneller ter plaatse zijn dan de ambulance. Ze kunnen dus ook sneller beginnen met reanimeren. Tijd is een belangrijke factor bij een slachtoffer met hart problemen.thumb_ccc90da3eaa2e66466c45f78a0ae34c9
Vanwege het feit dat een vrijwilliger verhinderd kan zijn, zullen uit beide hulpgroepen meerdere mensen tegelijkertijd een sms ontvangen. Op deze manier hoopt men binnen 6 minuten een reanimatie op te starten en een AED ter plaatse te krijgen. De kans van slagen is sterk afhankelijk van de inzet van vrijwilligers die in het bezit zijn van een geldig  reanimatie diploma.alt

EHBO-Meijel geeft doorlopend een cursus reanimatie/AED. Telkens bij 8 aanmeldingen wordt in overleg een startdatum gekozen. In 2 lessen van 2 uur leert u hoe u moet reanimeren en hoe u daarbij de AED kunt gebruiken.

 

 

 alt